Ingredienser

 

Goliatmusseron

Med en smak som liknar vällagrad ost är Goliatmusseronen en av världens mest eftertraktade svampararter. Goliatmusseronen i chipsen kommer från tallskogarna kring Skellefteå och har plockats för hand med bomullshandskar för att bibehålla dess kvalitet.

Tryffeltång

Som namnet antyder har Tryffeltång en smak som påminner om tryffel. Tången växer som små tussar på algtypen Knöltång vilken endast går att finna i kalla tidvatten. Tången vi använt kommer mer specifikt från vatten runt Färöarna. 

Krondill

För den karaktäristiska dillsmaken har vi noggrant sållat bland svensk krondill. Krondillen i chipsen är handplockad på Bjärehalvön och utvald för sin friska men samtidigt kraftfulla smak. 

Leksandslök

För en balanserad löksmak har vi använt den eftertraktade Leksandslöken, som är en specifik sort av släktet potatislök från Ullvi utanför Leksand. En anledning till dess goda smak kan vara att löken alltid sätts den artonde maj och skördas den tionde augusti, oavsett väderlek. 

India Pale Ale-vört

Under bryggningsprocessen av öl omvandlas kornmalt till en söt aromatisk vätska som kallas vört. För att ge chipsen en lätt sötma har vi tillsatt frystorkad vört, som vi normalt använder till att brygga vår India Pale Ale.

Ammarnäspotatis

Potatisen i chipsen kommer från potatisbacken i Ammarnäs, en brant och stenig backe i sydläge där mandelpotatis odlas i mycket begränsad utsträckning. Backen är svårtillgänglig för moderna jordbruksmaskiner, vilket gör att all potatis sätts och skördas för hand.